„Sa ia hotarari importante nu este deloc usor pentru unele persoane. E util sa reflecteze bine la diferitele optiuni ce li se ofera… Dar ele fac dintr-o simpla alegere o adevarata dilema.
Iata de ce
La munte sau la mare? Rochie sau pantaloni? In societatea noastra de superconsum, in care libertatea de a actiona este tot mai mare si in care posibilitatile se inmultesc, pe multe dintre noi ne incearca o stare de neliniste in fata atator optiuni ce ni se ofera. Cantarim de o mie de ori inainte de a ne hotara, deoarece “a alege ceva” inseamna “a renunta la altceva”.
Si uite-asa ramanem blocate in propriile ezitari, paralizate de teama de a nu ne insela, de a nu ne angaja intr-o treaba in detrimentul alteia. De ce este atat de greu sa stim ce vrem? Ce ne impiedica sa mergem inainte? Ce se ascunde dincolo de dorinta de a adopta cea mai buna solutie?
Care este problema nehotaratelor
Totul porneste de la incapacitatea de a-si ierarhiza preferintele, deoarece traiesc cu indoiala in suflet, cu obsesia de a nu se insela, ba mai mult, sufera de lipsa de respect de sine. Nehotaratele considera ca altii sunt mai calificati pentru a face alegerile cele mai bune. Paradoxal, a nu face alegeri inseamna si a intretine iluzia ca sunt puternice.
Cum se explica acest comportament
Persoanele nehotarate provin, cel mai adesea, dintr-o familie unde banul era mai presus decat dragostea. De exemplu, nasterea unui copil programata in functie de cumpararea unui apartament sau casatoria parintilor din ratiuni financiare sunt motive intemeiate pentru ca un copil sa fie nehotarat: in mod inconstient, el va reproduce acest comportament calculat si controlat in urma caruia el a venit pe lume.
La fel de determinate sunt si primele relatii din copilarie. Intr-adevar, daca gusturile si opiniile unui copil nu au fost luate in seama, acestuia ii va fi greu sa-si dezvolte propria identitate si va ramane dependent de vointa si deciziile altora.
De asemenea, o copilarie fara nici o frustrare poate antrena un adult o insatisfactie constanta, cerinte nemasurate care-l fac sa creada ca va gasi mereu in alta parte ceva mai bun. Nefacand alegeri, se pastreaza in limitele acestui ideal.
Ce-i de facut?
Persoanele nehotarate trebuie sa inteleaga ca, in cele din urma, vor pierde totul. Viata este o succesiune de alegeri si greseli! In felul acesta se dobandeste experienta necesara pentru o dezvoltare armonioasa. Pentru a lupta contra nehotararii, trebuie sa incerci sa intelegi ce eveniment sau care persoana este la originea acestui comportament.
Urmarile nehotararii
Starea prelungita de nehotarare iti risipeste fortele si iti tulbura gandurile si sentimentele. Drept urmare, vointa scade si nu mai poti face efortul necesar pentru o actiune eficienta. Indecizia are ca efect pendularea de la stanga la dreapta: intr-o zi mergi intr-o directie, a doua zi, in alta, iar cand vine momentul sa actionezi, incepi sa-ti pui din nou intrebari! Este un mod sigur de a pierde multe in viata.