Cum faci fata situatiilor limita

Cum faci fata situatiilor limita

Evenimente iesite din comun pot aparea la tot pasul. De la incidente minore, cum ar fi un dres rupt, la situatii critice, trecem, in fiecare zi, prin contecte inedite. Cum le faci fata?

Nu conteaza cat de acuta este o problema, important este cat de repede poti gasi solutia.

Daca esti la un restaurant, cu sotul tau si ai scapat sos pe bluza ta alba, abia cumparata, nu iti strica buna dispozitie. Trateaza problemele minore cu umor. Astfel vei trece mai usor peste ele si nu te vor afecta. Gaseste rezolvarea cea mai comoda, cum ar fi sa iti asezi esarfa in asa fel incat sa nu se vada pata sau sa mergi la toaleta si sa cureti locul cu apa si, eventual, cu sapun.

Daca situatia limita prin care treci este de natura financiara, nu privi problema ca pe una fara scapare. Incarca-te cu energie, stabileste-ti obiectivul (datorii – zero, sau o piesa de mobilier noua, sau…) si alege momentul in care vrei sa il bifezi. Exclude tot ce inseamna cheltuieli inutile – restaurante, achizitii de haine, bijuterii, etc. Gandeste-te ca este doar o situatie temporara, dar gestioneaz-o cu seriozitate. Ca sa nu te simti frustrata, incearca sa gasesti placerea in alte activitati, mai putin costisitoare.

Reactiile noastre in situatii critice – boli sau accidente – sunt pe cat de diferite, pe atat de neasteptate – gasim in noi un curaj si o tarie de caracter pe care nu ni le-am fi banuit sau, din contra, ne lasam dominate de lasitate. Alteori suntem incapabile sa reactionam. Solutia optima, in astfel de cazuri, este sa apelam la cei dragi si/sau de incredere. Oameni suntem si avem nevoie, din cand in cand, de un umar pe care sa plangem (la propriu sau la figurat, dupa cum este cazul).

Una peste alta, nu te lasa intimidata de situatiile limita. Nu te grabi sa tragi concluzii catasatrofice – incearca sa privesti cu optimism problemele care apar in viata ta. Si vei vedea cum incep sa se rezolve.

Inlocuieste-l pe “nu pot” cu “voi face, imediat ce…”

Sotul tau pofteste la un fel de mancare ma sofisticat, pentru care ai nevoie de mult timp si multe ingrediente? Raspunde-i ca ii vei face pofta imediat ce vei avea timpul necesar sau cand iti va aduce ingredientele necesare. Daca te repezi sa ii raspunzi “nu pot, nu am timp”, o va lua drept un refuz categoric si nu o sa ii pice deloc bine. Dragostea trece (si) prin stomac…

Daca primesti reclamatii, nu da explicatii

Daca seful tau se plange ca nu ai facut bine un lucru sau daca un client se plange de serviciile acordate, nu da explicatii. Cere-ti scuze si spune ca nu stii ce s-a intamplat, tu personal ai pus actul in plic sau ai facut tot posibilul ca serviciile sa fie de calitate. Intampinand o reclamatie cu sinceritate si deschidere, il dezarmezi pe cel care, probabil, se asteapta la o cearta si aplanezi, astfel, un conflict.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *