Boilerele electrice reprezinta una dintre cele mai vechi si la indemana solutii pentru prepararea apei calde menajere. Acestea au aparut inaintea centralelor termice, fiind totodata mai practice si mai economice.
In ciuda acceptiunii generale, un boiler nu reprezinta o solutie pentru stocarea apei calde, asa cum arata de multe ori forma sa, ci este o modalitate de a prepara apa calda menajera, cu ajutorul diverselor surse de combustibil. Cum alegem insa cel mai bun boiler electric pentru nevoile noastre?
Boilere pot avea diverse capacitati si dimensiuni, in functie de beneficiar. Astfel, pentru uz casnic, acesta este folosit la prepararea apei calde in bucatarie sau in baie, capacitatea pentru o familie medie fiind de pana in 100 de litri, insa pot ajunge si la capacitati de 2000 de litri sau mai mult, in cazul unitatilor scolare, spitalelor sau pentru uz industrial.
Criterii de selectie pentru cel mai bun boiler electric:
Atunci cand alegem cel mai bun boiler electric trebuie sa stim in primul rand care sunt nevoile noastre zilnice. Aceasta in conditiile in care pe piata exista astazi o multime de solutii pentru prepararea apei calde menajere, pe diverse surse de combustibil.
Daca suntem intr-o zona in care nu suntem racordati la gaz metan, atunci varianta unui boiler electric este cea mai la indemana. In plus, odata cu cresterea pretului la gazele naturale, boilerul electric incepe sa devina din nou o metoda eficienta metoda de preparare a apei calde.
Cel mai bun boiler electric poate fi ales, asadar, in functie de necesitatile noastre si destinatia pentru care acesta este folosit.
Puterea si capacitatea pentru cel mai bun boiler electric:
Un alt criteriu dupa care alegem cel cel mai bun boiler electric il reprezinta puterea si capacitatea. Boilerele sunt in general dispozitive care au nevoie de putere electrica mare pentru a functiona, aceasta variind in general intre 2000 si 3000 W.
In ceea ce priveste capacitatea, pentru o familie medie, de 3-4 persoane, un boiler de 100-150 de litri este suficient. In cazul in care ne adresam insa unei unitati cu specific sanitar ori scolar, exista boilere cu capacitati de 2000 sau 3000 de litri.
De asemenea, controlul functiilor unui boiler poate reprezenta un alt criteriu de alegere, acesta putand fi mecanic, electric sau digital. Modelele de ultima generatie folosesc panouri digitale de control, pe care avem afisate temperatura, numarul de litri de apa ramasi in recipient, consumul si alti parametri.
Nu in ultimul rand, un criteriu extrem de important de alegere este pretul. Exista pe piata boilere de tip instant, care pornesc de la 200 – 300 de lei, dar si bolilere de mari dimensiuni, de ultima generatie, ce pot ajunge la peste 6000 de lei.
Top pentru cel mai bun boiler electric:
Unele dintre cele mai eficiente boilere le gasim pe eMAG, acestea imbinand mai multe tipuri de energie folosita. Astfel, un exemplu poate fi boilerul Sunsystem:
- un dispozitiv cu doua serpentine si o capacitate de 300 litri
De asemenea, avem boilerul solar cu serpentina dubla Tesy EV7/5S:
- cu o capacitate de 200 litri
- poate produce pana la 650 de litri de apa calda pe ora
Nu in ultimul rand, avem la dispozitie un boiler mixt cu Eldom, ce utilizeaza trei surse pentru incalzirea apei:
- serpentina pentru panoul solar sau pompa de caldura
- serpentina pentru centrala termica
- rezistenta electrica de 2000 W
Concluzionand, putem spune ca am ales cel mai bun boiler electric atunci cand acesta corespunde nevoilor noastre. Criteriile de selectie sunt capacitatea, puterea dezvoltata si posibilitatea de a folosi diverse surse de energie pentru producerea apei calde.