Uleiurile esenţiale nu doar ne parfumează camera (aromaterapie ambientală), ci ajută şi la tratarea unor afecţiuni. Este de subliniat faptul că trebuie să se folosească uleiurile esenţiale, nu cele de sinteză. Deci, citiţi cu atenţie eticheta! Se utilizează extern, în lămpile de aromaterapie, dar şi intern, diluate.
Pot fi folosite cu succes ca tratament complementar în caz de stres, depresie, lipsa poftei de mâncare, cistită, greaţă, tulburări digestive, probleme respiratorii, răceală, gripă, boli ale pielii. Acţionează, de asemenea, antiseptic.
Uleiurile esenţiale se pot combina în proporţii bine determinate, după reţete speciale, folosindu-se în aceste formule pentru tratarea unor boli diverse.
Acestea se mai pot folosi în apa de baie, dar din cauză că nu se amestecă omogen cu apa, încorporaţi-le întâi într-un emulgator precum lapte, miere, iaurt sau un săpun lichid fără parfum; în saună (fără a pune picăturile direct pe piele deoarece o pot arde). De asemenea, se pot utiliza la comprese (adăugaţi o picătură de ulei în apa foarte fierbinte în care se înmoaie apoi un prosop. Stoarceţi-l şi aplicaţi-l în zona ce urmează a fi tratată. Lăsaţi-l până începe să se răcească. Repetaţi dacă e necesar.); la inhalaţii, gargară (amestecaţi-le cu apa), cât şi la masaj (adăugat în uleiul bază pentru masaj).
Igiena generală beneficiază şi ea de proprietăţile uleiurilor esenţiale. Astfel, la spălarea şi limpezirea suprafeţelor sau a hainelor, adăugaţi 1-2 picături de ulei esenţial la 6-10 l de apă ori o picătură în apa de limpezire din maşina de spălat.
Există însă şi atenţionări:
– asiguraţi-vă că nu aveţi alergie la un tip de ulei, la o anumită aromă
– uleiul nu este contrafăcut
– respectaţi doza
– sunt contraindicate femeilor însărcinate, bolnavilor de epilepsie, persoanelor alergice
– în cazul hipertensiunii, nu se utilizează uleiurile volatile de rozmarin, salvie, cimbrişor
– uleiul de busuioc, de frunze de ardei, fenicul, de lămâie, de seminţe de ardei sau de cuişoare, de mentă sau de arbore de ceai,acestea din urmă iritând pielea
– nu le folosiţi timp îndelungat
– uleiurile volatile înlătură efectele homeopatiei
Avantaje:
– acţionează rapid
– au efect puternic
– nu au efecte secundare la dozele recomandate
– se asimilează rapid
– simplu de administrat
– daca nu există problemele de sănătate menţionate mai sus şi se respectă dozele recomandate, nu pot decât să ne ajute
Plafarele au numeroase tipuri de ulei, de la mai multe companii, astfel încât cu siguranţă veţi gasi unul pentru nevoile voastre şi nu uitaţi să fie ESENȚIAL!
Sănătate tuturor!