Ai tablouri frumoase? Ei bine, ele pot fi si mai frumoase. Noi am aflat de la experti cum le poti inrama si aranja pe pereti astfel incat sa le pui in valoare.
Situatia 1 – Vrei sa creezi o zona monocolora sau monotematica
Solutia: alege panze sau poze cu teme sau de marimi asemanatoare si prinde-le pe perete, simetric.
Cum procedezi. Iata cateva idei: tablourile de aceeasi dimensiune arata foarte bine unul deasupra celuilalt sau unul langa celalalt. Poti agata tablourile fara rama – in acest caz, trebuie sa fie aliniate, fara insa a se atinge. O alta posibilitate este sa creezi ideea de armonie, alegand rame care se potrivesc cromatic.
Trucul nostru: daca vrei, de exemplu, sa iti creezi un colt linistitor cu tablouri care infatiseaza plante, alatura tablourile simetric, pentru a scoate in evidenta tematica.
Situatia 2 – Iti doresti sa faci o combinatie de rame de diverse forme.
Solutia: Joaca-te cu contrastele.
Cum procedezi. Aseaza in mijloc o rama (sau ramele) de o anumita forma (noi am ales-o pe cea rotunda) si dispune-le pe celelalte in jurul acesteia (sau a acestora).
Trucul nostru: pentru a crea un efect original, prinde ramele la distante fata de perete: unele lipite de perete, altele usor distantate sau chiar inclinate.
Situatia 3 – Vrei sa dispui tablourile in ordine, pe aceeasi linie.
Solutia: Mizeaza pe rame! Alege rame deosebite, frumoase, care sa se armonizeze cu stilul in care ai decorat incaperea.
Cum procedezi. Fixeaza o stinghie de lemn pe perete si insemneaza punctele unde vei agata tablourile, astfel incat sa fie atarnate in linie dreapta.
Trucul nostru: ramele pot fi diferite, dar unitare din punct de vedere al stilului.
Situatia 4 – Vrei sa umpli un perete cu tablouri, obtinand un efect ordonat.
Solutia: Pentru un rezultat elegant, poti folosi albul si negrul, variind ramele astfel incat sa creezi un efect care sa atenueze austeritatea nonculorii.
Cum procedezi. Daca iti place sa te joci cu formele, imagineaza-ti ca trasezi o linie paralela cu mobila si aseaza ramele mai mari in linie, la aceeasi distanta una de alta. In jurul acestora, aseaza-le pe celelalte, de diverse dimensiuni, tot albe sau negre.
Trucul nostru: pentru un efect deosebit, alege unele rame cu paseepartout (suprafata goala dintre rama si imagine) si altele fara, sau cu passepartout-uri de culori diferite.
Situatia 5 – Vrei sa asezi pe un singur perete mai multe tablouri mici, cu forme si teme asemanatoare.
Solutia: O idee originala ar fi sa asezi tablourile in rand, pe o etajera. Pune-le rame din lemn natur sau renunta complet la rame, limitandu-te sa lipesti tabloul pe un suport din lemn.
Cum procedezi. Confectioneaza o etajera cu o latime de aproximativ 8-10 centimetri, cu un sant sau o margine putin ridicata, care sa previna caderea tabloului.
Trucul nostru: mizeaza pe simplitate! Rama nu trebuie sa fie nici prea mare, nici foarte evidenta.
Situatia 6 – Vrei sa asezi la un loc mai multe tablouri, de forme diferite si cu rame din materiale si culori diferite.
Solutia: Creeaza un efect de unitate printr-o dispunere simetrica.
Cum procedezi. Imagineaza-ti ca peretele e impartit printr-un grilaj cu patrate mari si dispune in fiecare patrat cate un tablou. Astfel, eviti si senzatia de supraincarcare.
Trucul nostru: nu aseza tablourile cu rame identice unul langa celalalt!