Aloe Vera – Cât este de sănătoasă?

Aloe Vera

Aloe Vera este o planta medicinala perena cu o istorie de peste 5000 de ani, regasind-o in culturi stravechi precum egipteana, chineza si greaca. Denumita “planta nemuririi” de catre vechii egipteni, acestia o adaugau zestrei funerare a marilor faraoni pentru a conserva sanatatea spiritului si dupa moarte. In cultura africana, plantei i se atribuiau proprietati protectoare impotriva spiritelor malefice, agatand-o deasupra usii de la intrare.

Planta este originară din nordul Africii si creşte în zonele cu climă blândă, unde temperaturile nu coboară pentru mult timp sub 0 grade. Arealul natural al acesteia este zona mediteraneeana a Africii, in Madagascar si Arabia.

Planta apartine familei Liliacee. Se cunosc peste 250 de specii diferite ale acesteia, variind inclusiv dimensiunea de la cativa centimetri la cativa metri. Deosebirea dintre soiul Aloe Vera salbatic si cel decorativ este ca primul este o planta care produce doar frunze, mari si carnoase, in forma de lance care cresc la baza solului, pe cand cel decorativ este caracterizat de tulpina lemnoasa pe care cresc frunzele cu marginile în formă de dinte de fierăstrău.

Planta a fost descrisa pentru prima data de botanistul suedez Carl Linnaeus in 1753, cea mai cunoscuta specie fiind Aloe Barbadenis Miller, denumita astfel cativa ani mai tarziu de botanistul englez Philip Miller.

Aloe Vera a castigat recunoastere mondiala dupa ce cercetatorii japonezi au constatat ca persoanele iradiate ca efect al celor doua bombe atomice de la Hiroshima si Nagasaki, care au consumat suc de aloe si gel pentru uz extern, au avut un numar redus de cancer de piele fata de pronosticurile declarate.

Mai mult decat atat, un studiu al Universitatii Hoshi din Japonia a demonstrat ca planta contine un antioxidant foarte puternic care poate lupta impotriva radicalilor liberi provocati de radiatii. Acesta ar avea proprietatea de a proteja anumite substante esentiale organismului cu rol major in functionarea sistemului imunitar.

Caracteristici

Planta cultivata are inaltimea de 75-120 cm. Frunzele sunt late si carnoase si au marginea dintata. În mijloc, prezintă o tulpină care se termină cu flori galben-roşiatice, de formă tubulara. Plantele decorative infloresc foarte rar.
Planta atinge maturitatea dupa 3-4 ani, abia atunci poate incepe perioada de recoltare.

Aloe conţine un complex de substanţe benefice, printre care aloina şi gelul de aloe. Aloina este un lichid galben-lăptos, situat imediat sub coaja frunzei şi care este folosit de mii de ani ca laxativ.
Gelul de aloe, un lichid fibros situat în interiorul frunzelor, are efecte terapeutice deosebite şi este componenta cea mai eficace a plantei.

Compozitie

Aloe este constituita din 99% apa, iar restul de 1% dintr-un amestec sinergic de 150 de elemente diferite dintre care 12 vitamine (A, B1, B2, B3, B12, C, E s.a.m.d), numeroase minerale si oligo-elemente printre care calciu, sodiu, fier, potasiu, crom, magneziu, mangan, cupru, zinc, seleniu, germaniu, fosfor si 18 aminoacizi.

Aloe Vera este insa una dintre cele mai folosite plante din lume pentru efectele sale benefice asupra sanatatii, cat si frumusetii. Din componenta plantei, frunzele sunt singurele care se folosesc in prepararea unor produse medicamentoase si cosmetice.

În scopuri teraputice se folosesc atât seva cât şi gelul frunzelor de Aloe Vera, însă trebuie îndeplinită o condiţie esenţială, şi anume: frunzele se culeg abia când planta împlineşte 3-4 ani.

Beneficii terapeutice

Acţiunea dezinfectantă, antiseptică, antiinflamatoare;
Stimuleaza regenerarea celulara (accelerează de 6-8 ori creşterea celulelor noi);

Acţiune calmantă, analgezică, de întărire a sistemului imunitar;
Acţiune detoxifiantă, de protecţie împotriva radiaţiilor U-V, biostimulatoare, de regenerare a ţesuturilor lezate, de tonificare, de hidratare, de cicatrizare, antibacteriană.

  • Vindecă arsurile şi rănile având efect analgezic şi hemostatic;
  • Întinereşte pielea, stimuland productia de colagen si elastina;
    Efect imunostimulator – ajută la refacerea şi întărirea sistemului imunitar.
  • Calmează durerile de artrită, articulaţii şi muşchi – accelerează vindecarea, reduce inflamarea şi intensitatea durerii;
  • Asigură absorbţia substanţelor nutritive;
  • Vindecă pruritul de origine alergică şi după înţepăturile de insecte;
  • Dureri reumatice, artroze, artrite cronice;
  • Trateaza afecţiunile bronşice cu tuse de origine alergică;
  • Efect benefic regenerator in cazul diabetului zaharat;
  • Tratamentul şi prevenirea afecţiunilor oculare;
  • Gelul de Aloe Vera previne ulcerul gastro-duodenal, suprimă problemele gastrice, stimulează funcţionarea normală intestinală. Curele periodice cu gel de Aloe Vera au un efect deosebit în tratarea colitelor cronice.

Contraindicaţii

Administrată intern, Aloe Vera provoacă diaree, ceea ce poate duce la scăderea nivelului potasiului în sânge. De asemenea, dacă este administrată pe o perioadă lungă de timp, poate provoca crize de colită.

Nu trebuie administrată copiilor mici şi femeilor însărcinate sau care alăptează doarece poate cauza malformaţii ale fătului şi sângerări puternice sau chiar avort spontan.

Aloe Vera este contraindicată în cazurile de uremie (uree în cantitate excesivă în sânge) sau în boli ale rinichilor sau ale ficatului.
In cazul aplicarii gelului pe piele, trebuie evitata expunerea la soare din cauza fotosensibilitatii.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *