Știi senzația pe care o ai in fata unui copil încăpățânat cu care nu reusesti nicicum sa o scoți la capăt decât dacă ii faci pe plac? Sunt sigura ca fiecare stilist a simțit cel puțin odată frustrarea in fata adezivului care parca are o minte proprie așa ca vreau sa împart și cu alți stiliști trucurile prin care mi-am făcut adezivul aliatul cel mai de nădejde.
Adezivul este pentru mine cel mai important element in munca de lash artist deoarece de el depinde satisfacția clientelor, retenția extensiilor , plăcerea cu care îmi duc la capăt planul de styling pentru fiecare lucrare, respectarea timpului alocat fiecărei programări și nu in ultimul rând oboseala sau satisfacția la finalul fiecărei zile.
Asadar ….
Elementul decisiv in alegerea adezivului
Eu nu îmi schimb adezivul prea des. In ultimii ani am testat adezivi doar cu scopul de a-l găsi pe cel care are o aderentă mai puternica decât cel cu care lucram in acel moment. Modul in care arătau extensiile clientelor la întreținere după 3 săptămâni a fost cel mai important factor de decizie. Azi lucrez cu un adeziv incolor (Luminous, de la Flawless Lashes by Loreta), care pana acum s-a dovedit a fi cel mai rezistent și de încredere dintre toți adezivii testați de-a lungul timpului și probabil am sa îl schimb doar cu unul mai puțin pretențios la condițiile de lucru deoarece in privința retenției are nota 10!
Cum sa alegi adezivul potrivit?
Exista la ora actuala o oferta extrem de bogata in privința produselor destinate extensiilor de gene și implicit a adezivilor. Dacă mai demult mai toți adezivii aveau cam aceleași ingrediente azi producătorii s-au adaptat destul de mult cerințelor stiliștilor și Ingredientele pot varia de la brand la brand influențând calitatea adezivilor.
Adezivii sunt compuși din substanțe care pentru a se polimeriza au nevoie de diferite grade de umiditate și oxigen. Suna relativ simplu însă acești parametrii nu sunt întotdeauna ideali și nici viteza noastră de lucru nu este mereu constanta și de aceea e obligatoriu sa cunoastem acești parametrii pentru a învața sa ne adaptam.
Probabil primul adeziv cu care vei lucra va fi cel din kit-ul primit la curs, de aceea îți recomand sa pui întrebări trainerului despre kitul de produse. Nu vrei sa lucrezi cu produse de calitate proasta doar pentru ca au un preț accesibil pentru ca îți va afecta progresul și ritmul in care vei exersa sa aplici după curs.
In era noastră e foarte ușor sa ceri păreri despre adezivi prin intermediul forumurilor însă nu neaparat adezivul cel mai laudat se va potrivi cu tine. De aceea îți recomand sa îți cunoști bine adezivul și sa te adaptezi tu in funcție de nevoile lui, nu invers. E mult mai puțin costisitor și obositor sa iti creezi mediul și sa adaptezi viteza ta de lucru după parametrii unui adeziv excelent decât sa schimbi și sa testezi constant adezivi noi.
Viteza de polimerizare este un prim factor de care vrei sa tii cont atunci când alegi adezivul. Dacă ritmul tău de lucru este unul lent sau dacă ești la început de drum vei vrea sa alegi un adeziv care nu se polimerizeaza rapid.
Dacă timpul parcurs între picătura de adeziv și geana clientei este prea lung adezivul va fi polimerizat pe jumătate ceea ce va duce la pierderea prematura a extensiilor și nemulțumirea clientei. Dacă adezivul tău are nevoie de o vesnicie ca sa se polimerizeze evident ca vei vrea sa alegi unul mai rapid.
Aspectul la întreținere Întreținerea presupune ca cel puțin jumătate dintre extensiile aplicate vor fi la locul lor după 3 săptămâni. Dacă observi ca genele sunt crescute însă extensiile sunt încă atașate e un semn bun. Continua sa folosești același adeziv și citește mai jos cum sa reacționezi când lucrurile nu mai stau la fel.
Adezivul trebuie sa fie insesizabil și invizibil pe genele clientei. Aceasta nu trebuie sa simtă mirosul lui și dacă ochii sunt perfect închiși in nici un caz nu trebuie sa simtă un disconfort. Dacă picătura de adeziv e corecta ea nu trebuie sa fie observabilă pe genele clientei – nu trebuie sa se vadă nici lucioasa și nici extrem de mata.
Pur și simplu nu trebuie sa se vadă.
Consistenta adezivului trebuie sa fie curată. Dacă ai agitat suficient recipientul înainte de fiecare picătura nu e admis sa vezi inconsistente in picătura de pe piatra. Adezivul conține mai multe substanțe care se separa atunci când recipientul este lăsat sa se odihneasca. Imaginează-ți cum se separa uleiul de apa. Aceste substanțe trebuie amestecate bine înainte de folosire. Îți recomand sa agiti bine adezivul (aproximativ un minut pentru prima picătura a zilei), iar dacă nu l-ai folosit in ultimele zile sa arunci prima picătura. Dacă și după ce ai agitat recipientul picătura pare sa nu fie omogena – schimba adezivul
Alege un adeziv de la un distribuitor pe care sa îl poți consulta in caz ca ai întrebări. Trebuie sa știi exact care sunt recomandările producătorului in ce privește modul de folosire și data expirării înainte sa începi sa folosești un adeziv nou.
Pretul Da, prețul e un factor important atunci când alegi adezivul. Imaginează-ți ca ai un talent deosebit in a face evantaie, ca ai o dexteritate demnă de laudat însă extensiile nu rezista din cauza ca faci rabat la calitate in locul cel mai important. Distribuitorii care își cunosc calitatea produselor au prețuri destul de apropiate (140-250 RON) iar cei care au doar un stoc de epuizat vor avea prețuri foarte tentante.
Tine minte ca un adeziv își pierde din calități la 6 luni de la data fabricării indiferent ca a stat pe raft in magazin sau in sertarul tău. Nu cred ca trebuie sa menționam ca adezivii vânduți la prețuri de bomboane pe un site unde găsești și mopuri și mobila nu trebuie nici măcar sa între intr-o discuție despre calitate sau retenție. Extensiile de gene sunt un serviciu de lux și implicit produsele și prețurile sunt adaptate nivelului de serviciu.
Ceva s-a schimbat 🙁
Ca in orice relație lucrurile pot sa scârțâie la un moment dat. De aceea trebuie sa îți cunoști foarte bine adezivul și necesitățile lui.
Un adeziv poate fi cel mai bun aliat al tău pe timp de iarna și sa îți dea bătăi de cap pe timp de vara sau invers.
Afla de la distribuitor parametrii ideali pentru adezivul tău, folosește un higrometru pentru a-ți nota condițiile in care observi ca lucrezi cel mai bine și învața cum sa te adaptezi.
Umiditatea și temperatura ridicată din timpul verii grăbesc viteza de polimerizare a adezivului. Prin urmare picătura începe sa se polimerizeze in aer înainte de a ajunge pe geana ceea ce duce la căderea prematura a extensiilor.
Dacă nu ai acces la un dezumidificator sau aer condiționat poți opta pentru un adeziv cu viteza de polimerizare mai lenta.
Truc : pe timpul verii poți avea in permanenta in camera de lucru un vas larg cu sare de baie. Sarea atrage umiditatea din aer. Schimba sarea din vas periodic.
Pune picătura de adeziv pe o piatra răcita la frigider pe care ai aplicat banda micropore. Poți aplica pe piatra o picătura mai generoasa atunci când temperatura din camera de lucru e prea ridicată.
Dacă iarna parametrii din camera ta de lucru indica umiditate și temperatura scăzută din cauza caloriferului folosește un umidificator. Nu îl poziționa foarte aproape de zona de lucru (minim 1,5m distanța) și porneste-l înainte sa începi sa lucrezi.
Truc : Poti sa așezi doua dischete îmbibate cu ser fiziologic pe pleoapele clientei pentru 1-2 minute înainte de a începe sa lucrezi și după ce ai spălat genele cu spuma pentru a hidrata firul de par și a accelera polimerizarea.
Daca nu ai acces la un umidificator poziționează un vas cu apa sau prosoape umede pe calorifer pentru a creste umiditatea .
In timpul iernii poți alege sa folosești o picătura mai mică de adeziv pentru a grăbi polimerizarea. In fond, rezistența extensiilor nu depinde doar de cantitatea de adeziv folosită ci si de tehnicile de aplicare 😉
Cum păstrez adezivul
- 💎Păstrează mereu adezivul in poziție verticala in container închis ermetic sau in punga cu sigiliu pentru a-l feri de contactul direct cu lumina , razele soarelui, caldura excesivă sau frig.
- 💎Nu păstra adezivul la frigider deoarece șocul de temperatura îl poate deteriora.
- 💎Nu lasa urme de adeziv sau hârtie pe pipeta recipientului. Aceasta împiedica închiderea perfecta a capacului ceea ce duce la uscarea adezivului in recipient.
- 💎Închide imediat capacul după ce ai aplicat picătura pe piatra pentru a evita pătrunderea oxigenului in recipient.
Te sfătuiesc sa ai mereu la îndemâna un Accelerator pentru adeziv. Eu recunosc ca sunt dependentă de el dar și de Volumiser.
Acestea sunt doar câteva trucuri care pe mine ma ajuta sa lucrez in condiții ușoare. Dacă aveți alte trucuri folositoare mi-ar plăcea sa le aflu.