8 motive pragmatice care te vor face sa renunti la telefon in masina

telefon in masina

Cu siguranta ati vazut in ultima vreme diverse reclame la televizor sau campanii pe retelele de socializare cu scopul de a constientiza soferii asupra riscurilor asociate cu folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii unui autovehicul.

In majoritatea unor astfel de videoclipuri, un sofer isi muta atentia asupra scrierii unui mesaj text pe telefon timp de 2-3 secunde, si deodata viata acestuia se poate schimba din cauza unui accident teribil.

Astfel de videoclipuri si reclame sunt greu de vazut. Nici un sofer nu isi doreste sa fie responsabil de un accident rutier in urma caruia raman oameni raniti sau isi pierd viata. Cu toate acestea, din pacate, majoritatea soferilor folosesc telefoanele mobile in timp ce sofeaza.

Daca folosirea telefonului pentru un simplu apel este foarte periculoasa, scrierea unui mesaj text este inzecit mai daunatoare. Scrierea sau citirea unui mesaj text pe telefon necesita ca amandoi ochi sa fie distrasi de la drum, iar mintea sa fie atenta la ceea ce scrieti.

Nu mai aducem in discutie faptul ca si cel putin una dintre maini va fi ocupata in loc sa stea pe volan. Daca credeti ca ati fost cel putin o data in aceasta postura, urmatoarea data cand auziti sunetul irezistibil al unui mesaj primit, amintiti-va urmatoarele motive care va vor face sa va razganditi.

Este ilegal

Pe masura ce corelatia dintre accidentele auto si scrierea mesajelor text pe telefonul mobil escaladeaza, aproape toate tarile din aceasta lume au adoptat o legislatie care pedepseste tot mai aspru folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii unui autovehicul. Pedepsele pornesc de la amenzi usturatoare si puncte de penalizare, si pana la suspendarea pe loc a permisului de conducere, in unele tari.

Tineti cont de pasagerii masinii

Transportarea altor persoane in masina dumneavoastra este o responsabilitate extraordinara, peste care multi soferi, in special tineri, o trec cu vederea. Trimiterea sau citirea unui mesaj scris pe telefon in timpul conucerii, poate supune viata voastra si a pasagerilor la un risc semnificativ mai mare decat in mod normal. Credeti ca puteti trai cu constiinta incarcata ca decizia de a folosi telefonul mobil la volan a provocat ranirea grava sau chiar decesul unui pasager din masina voastra, precum un prieten sau ruda?

Luati in considerare si alti soferi

Scrierea sau citirea unui mesaj text la volan nu va pune in pericol doar pe voi si pe pasagerii din masina voastra. De asemenea, toti ceilalti participanti la trafic care impart acelasi drum cu voi sunt in pericol. De ce? Deoarece nu puteti conduce in conditii de siguranta in timp ce va uitati, va ganditi si operati un telefon.

Atentie la pietoni

Pietonii sunt mai greu de observat decat alte autovehicule. De aceea probabilitatea de a vedea la timp un pieton care traverseaza strada, in timp ce conduceti si scrieti mesaje pe telefon, este foarte foarte scazuta.

Dureaza doar cateva secunde sa parcati masina

Daca pur si simplu nu puteti rezista nevoii de a verifica sau trimite mesaje text de pe telefonul mobil in timp ce conduceti, faceti pauza cateva secunde si parcati pe partea dreapta a drumului, acolo unde este permis. Amintiti-va ca lumina rosie a semaforului sau semnul stop din intersectii nu sunt indicatori care va permit sa scrieti repede un mesaj pe telefon. Gasiti un loc de parcare, opriti masina si abia apoi folositi telefonul in voie.

Sistemele “maini libere” sunt ieftine, usor de folosit si acccesibile oriunde

In zilele noastre majoritatea autoturismelor noi sunt dotate din fabrica cu sisteme de tip “maini libere” care va permit sa efectuati apeluri in timp ce conduceti, fara a fi nevoie sa luati mainile de pe volan sau sa va distrageti atentia de la drum. Daca aveti un autoturism mai vechi, acum gasiti in orice magazin, sisteme performante de tip “maini libere” la preturi accesibile, cu tehnologii de recunoastere vocala. Astfel nu doar ca veti putea efectua apeluri, ci veti putea chiar scrie mesaje in siguranta.

Folosirea telefonului la volan este mai periculoasa decat conducerea sub influenta alcoolului

Potrivit unor studii efectuate pe un esantion semnificativ de conducatori auto, s-a dovedit ca folosirea unui telefon mobil pentru scrierea unor mesaje in timpul sofatului, intarzie timpul de reactie al soferului la fel de mult sau poate chiar mai tare decat in cazul consumului de alcool.

Sunteti mereu pasibili de un accident

Anual au loc milioane de accidente cauzate de folosirea telefoanelor mobile la volan. Daca faceti acest lucru trebuie sa stiti ca sunteti cu cel putin 20-30% mai pasibil de un accident rutier grav.

Articole recomandate

1 comentariu

  1. […] in aceasta problema, iar cea mai importanta este excluderea oricarui aparat electric din camera. Telefonale, radiourile, calculatoarele sau televizoarele nu fac decat sa produca un stres in plus pentru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *