6 pasi simpli prin care il poti invata pe copil cum sa gestioneze un buget

economisire-bani

Ca parinte, una dintre responsabilitatile principale este sa iti echipezi copilul cu abilitatile necesare pentru a face fata vietii. Sa stii cum sa iti creezi un buget si cum sa il gestionezi este unul dintre lucrurile cele mai importante pentru a te descurca in viata. Daca iti inveti copilul cum sa faca eficient acest lucru, il vei scuti de multi ani de dificultate financiara.
Iata 6 pasi prin care il poti invata pe copil cum sa gestioneze un buget

1. Fii exemplul de la care poate invata

Este deja foarte bine stiut faptul ca pentru copii este cel mai important comportamentul pe care il observa, acesta fiind cel pe care il vor imita, indiferent de ceea ce li se spune. Poti sa ii arati copilului cum iti gestionezi bugetul, cum stabilesti ce cumparaturi faci si cat aloci pentru fiecare produs, cum economisesti si pentru ce. Pe masura ce copilul observa, explica-i care este rolul fiecare pas pe care il faci.

2. Implica-l pe copil

Pentru inceput il poti implica in activitati mai usoare, precum cumparaturile saptamanale. Dupa ce te priveste facand o lista cu ce aveti de cumparat si alocand bugetul pentru fiecare produs, poti sa il rogi sa isi faca si el propria lista cu ce are nevoie si sa se gandeasca la bugetul de care ar avea nevoie pentru a cumpara ceea ce isi propune.

3. Acorda-i bani de buzunar

Poti incepe sa faci acest lucru imediat ce copilul este suficient de mare incat sa inteleaga ca banii pot cumpara lucruri. Arata-i cum poate sa isi gestioneze banii si cum poate sa ii investeasca astfel incat sa fie multumit.

Pe masura ce creste poti sa ii explici cat de util poate fi un job pe durata verii, spre exemplu, prin intermediul caruia sa castige banii de care are nevoie pentru a-si cumpara ceea ce isi doreste si pentru a capata un simt al independentei financiare.

4. Ofera-i conditiile de care are nevoie

Daca incepi sa faci educatia financiara cu un copil mic, atunci este necesar sa asiguri conditiile de care are nevoie. Puteti cumpara impreuna o pusculita in care sa isi puna banii pe care ii primeste de la tine si pe cei pe care ii economiseste.

Pentru a face lucrurile si mai simple, puteti folosi mai multe pusculite pe care sa le etichetati in functie de scopul banilor pe care copilul ii primeste si economiseste.

5. Fa lucrurile distractive

Educatia financiara nu trebuie sa fie perceputa ca pe o obligatie sau ca pe o activitate neplacuta pe care copilul o face cu forta. Lucrurile trebuie abordate intr-o maniera cat mai relaxata si mai placuta pentru ca invatarea sa fie cu adevarat eficienta. Pentru a adauga si mai mult distractia in acest proces puteti sa jucati Monopoly si alte jocuri tematice in care sunt folosite concepte financiare.

6. Stabiliti limite

Nu te grabi sa il certi pe copil daca si-a cheltuit prea repede banii de buzunar. Permite-i sa aiba si experiente negative, astfel fiind singurul mod prin care poate sa invete si sa inteleag cu adevarat cum functioneaza lucrurile.

Este important, totusi, sa nu ii cumperi copilului chiar orice iti cere. Daca se obisnuieste sa primeasca intotdeauna ceea ce isi doreste, va avea dificultati in a prioritiza, iar asta sta la baza conceperii si gestionarii unui buget.

Pentru a evita problema certurilor in magazin atunci cand copilul isi doreste ceva in mod neaparat, il poti invata cum sa depaseasca momentele in care isi doreste sa cumpere ceva in mod impulsiv. Acel lucru il va ajuta foarte mult si pe viitor in ceea ce priveste planurile pe termen lung.

Daca vei parcurge acesti 6 pasi simpli alaturi de copilul tau, cu siguranta acesta va fi mult mai prregatit pentru a face fata situatiilor financiare si va fi scutit de anumite dificultati in care poate ajunge oricine daca nu stapaneste anumite concepte de educatie financiara.

 

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *